Home » Concert The Gents op Bavodag
In het kader van de ‘Bavodag’ treedt zondagavond 6 oktober om 19:30 uur het vocaal ensemble “The Gents” op. Zij brengen het programma “Sound of Light”. Stadsorganist Anton Pauw speelt deze avond eigen werk: “Flight to the light”.
Het koor zal klassieke koormuziek ten gehore brengen uit alle stijlperiodes van de Renaissance tot en met heden, met ook een gedeelte uit het ‘lichte’ muziekgenre, arrangementen van traditionals en popsongs. Er wordt tijdens het concert gebruik gemaakt van bijzondere lichteffecten (met lichttechnicus Martin Jan Gaasbeek)
Het bijzondere aan deze voorstelling is dat u niet alleen The Gents zult horen zingen, maar ook in video’s verschillende mensen met een grote diversiteit aan achtergronden zult zien en horen. Ze geven antwoorden op vragen die met de vele facetten van licht te maken hebben. Door regie en licht toe te voegen aan muziek en beeld, maakt dat deze voorstelling een bijzondere ervaring wordt.
Volledige Programma zondag 6 oktober 19:30 uur
Orgel:
- Flight to the Light A. Pauw (*1961)
Koorwerken:
- Lux Aurumque E. Whitacre (*1970)
- O Nata Lux G. Jackson (*1962)
- O Nata Lux Th. Tallis (1505-1585)
- Christe qui lux es et dies R. White (1538-1574)
- I saw eternity P. Mealor (*1975)
- We grow accustomed to the dark Setareh Nafisi
- Te lucis ante terminum Th. Tallis (1505-1585)
- In all his works G. Jackson (*1962)
- This little light of mine Arr. S.V. Gibbs (*1962)
- Keep your lamps Arr. Dr. A.J. Thomas (*1950
- I’m gonna sing Arr. M. Hogan (1957-2003)
- There is a Paradise on earth R. L. Pearsall (1795-1856)
- Heaven is a place on earth Arr. M. Esteban
Meer informatie over de uitvoerenden:
Vocaal ensemble “The Gents”
In 1999 legden enkele zangers uit het Roder Jongenskoor de basis voor een nieuw mannenensemble. Onder leiding van dirigent Peter Dijkstra bestormden The Gents succesvol de nationale en internationale muziekpodia. Daarna stonden The Gents achtereenvolgens onder leiding van Maria van Nieuwkerken, Béni Csillag, Krista Audere en Annemiek van der Ven. In 23-24 werken ze samen met gastdirigent Patrick Pranger.
Het repertoire van The Gents beperkt zich niet tot een specifieke periode. Het koor verslond veel ijzeren repertoire voor mannen: Byrd, Tallis, Poulenc en Duruflé stonden allemaal op de lessenaar. Daarnaast schreven diverse componisten en arrangeurs speciaal voor The Gents, bijvoorbeeld Wouter van Belle, Joost Kleppe, Bob Zimmerman, Jetse Bremer en Monique Krüs. Van renaissance tot romantiek, pop en jazz, de mannen zingen het met verve! Met enige regelmaat werken The Gents samen met gerenommeerde kunstenaars. De afgelopen jaren waren dat onder andere de musici Lenneke Ruiten, Johannette Zomer, het Haags Saxofoon Kwartet en Wishful Singing. Recent waren dat voor “Denkend aan Holland” de dichters Hanneke van Eijken en Anne Broeksma. En voor “Ik zou wel eens willen weten” de pianist Bert van den Brink, zanger Henk Kraaijeveld en dichter Hanneke van Eijken.
Dirigent Patrick Pranger
Na een studie zang aan het Prins Claus Conservatorium studeerde Patrick Pranger directie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven Hij werd nog tijdens deze studie uitgenodigd om deel te nemen aan een 2-tal gerenommeerde Eric Ericson Masterclasses. De eerste in Zweden en Denemarken en de tweede in Haarlem.
Op dit moment is Patrick naast artistiek leider bij The Gents, artistiek leider bij Vocaal Ensemble (VE) Chordiality (Den Haag). Ook is hij dirigent bij Oratoriumkoor Sonante Vocale en VE Focaliber (beide in Amersfoort). Hij dirigeerde werken uit alle stijlperiodes en is te allen tijde bezig om zijn liefde voor deze muziek en tekst over te brengen op het publiek.
Daarnaast richt hij zich met succes op een gezonde manier van zingen. Vanuit deze invalshoeken werkt hij samen met het koor aan uitvoeringen van hoog niveau, die de zangers en de muziek tot hun recht laten komen.
Als gastdirigent werkte hij meerdere malen met de Residentie Bach Ensembles, VE Coqu, het professionele koor Bachkoor Holland en zal hij dit seizoen terugkeren bij Bachkoor BWV Zeeland en Bach Cantorij Baarn. Daarnaast is hij een graag geziene gastdocent aan CODARTS Rotterdam en het Koninklijk Conservatorium. Als zanger is en blijft Patrick actief. Zo werkte hij met dirigenten als Peter Dijkstra, Jan Willem de Vriend, en Paul McCreesh en zong hij opera’s o.l.v. Kenneth Montgommery, Richard Egarr en Valery Gergiev. Ook zong hij bij koren als World Youth Choir, Bachkoor Holland en het Nederlands Kamerkoor en is hij de bas in het solistenkwartet CLARUS.
Organist Anton Pauw
Anton Pauw (1961) is sinds 1991 in dienst van de Gemeente (de stad) Haarlem als vaste bespeler van het Christian Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk. Tot 2017 deelde hij deze functie met Jos van der Kooy. Sinds Van der Kooys pensionering is Pauw de enige vaste bespeler van het instrument.
Hij voert thans een breder pakket van taken uit, waaronder het beheer van het orgel, het artistiek adviseurschap van de serie stadsconcerten en overige (orgel)concerten, en het bespelen van het orgel bij een groot aantal besloten en openbare gelegenheden, alsmede een aantal stadsconcerten.
Dit alles in nauwe samenwerking met andere partijen in de stad zoals de Philharmonie Haarlem en de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk en, wat het beheer betreft, met de firma Flentrop Zaandam die het instrument in onderhoud heeft.
Anton Pauw studeerde cum laude af aan het Sweelinck Conservatorium (het huidige Conservatorium van Amsterdam) als leerling van Piet Kee. Hij studeerde er tevens kerkmuziek, bij o.a. Klaas Bolt en Jan Boeke. Hij studeerde verder enkele jaren bij Ton Koopman. Anton Pauw maakte diverse opnames en componeerde werken voor koor en orgel. In 2018 verscheen van zijn hand de gids over het orgel en zijn geschiedenis (vertaald in het Engels), uitgegeven door de Vrienden van de Grote Kerk.