Informatie over de Grote- of St. Bavokerk

De Protestantse Gemeente Haarlem is eigenaar van de kerk. Echter, de gemeente Haarlem is eigenaar van de kerktoren, het carillon en het Müllerorgel. De Vrienden van de Grote Kerk is een vereniging die de Grote of St.-Bavokerk als belangrijk cultuurhistorisch erfgoed ziet. In goede samenwerking met de Protestantse Gemeente Haarlem, wordt besloten welke projecten worden aangepakt en welke andere activiteiten plaatsvinden. Elk vanuit een ander perspectief maar met een gezamenlijk doel.

Het gebouw

De Grote of St.-Bavokerk in het centrum van Haarlem, aan de Grote Markt  is een icoon. Voor Haarlemmers het vertrouwde symbool dat ze met ’thuis’ associëren. Zes eeuwen veranderingen heeft ze meegemaakt en ze staat nog steeds in volle pracht te stralen!

Het Müller-orgel

Op 14 maart 1735 besloot de Haarlemse vroedschap een nieuw orgel in de Grote Kerk te laten bouwen. Bijna 300 jaar later behoort het Müller-orgel nog steeds tot een van de meest toonaangevende orgels!

Protestantse gemeente

De Protestantse Gemeente Haarlem is eigenaar van de kerk. De Wijkgemeente Haarlem-Centrum houdt haar diensten ’s zomers in de Grote Kerk en ’s winters in de Nieuwe Kerk.

Foto's en video's van de Bavo

Van een iconisch gebouw is natuurlijk ook iconisch beeldmateriaal beschikbaar!

Translate »