Op de Bavodag 2023 vond de premièrevertoning plaats van de film “Het Christian Müller-orgel van de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem”. Deze productie is nu ook te bekijken op onze website. De film kwam tot stand in samenwerking met stadsorganist Anton Pauw en werd financieel mogelijk werd gemaakt door de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk.

Het productieteam voor deze rolprent bestaat uit cineaste Marcella Kuiper, Gerrit Bosch en Maria Bij de Vaate. De samenwerking tussen dit drietal is niet nieuw. Eerder maakten zij in opdracht van de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk in 2015 in samenwerking met beiaardier Rien Donkersloot, een korte film over het Carillon van onze kerk. Die film werd goed ontvangen en smaakte naar ‘meer’. Bij Gerrit Bosch rees het idee om ook een film te maken over het Müller-orgel.
 
“Ik besefte heel wel dat het maken van een film over het Christian Müller-orgel echt veel omvattender zou zijn dan de film over de beiaard in de toren. Het duurde dan ook even voordat ik met een voorzichtig voorstel bij Anton kwam” aldus initiatiefnemer en producent Gerrit Bosch. Anton Pauw was meteen enthousiast en zegde zijn medewerking graag toe. Vervolgens polste Bosch het Vriendenbestuur en kreeg van hen een positieve reactie en ook de toezegging om deze productie te financieren.

De restauratie van het Muller-orgel en het bijbehorende Folie-project zorgden ervoor dat de productie na de afronding van die grote ingreep pas kon starten. Maar nu is hij er ! Als deze Nieuwsbrief wordt verzonden wordt de laatste hand gelegd aan de eindmontage.

Waar gaat deze film over ? Gerrit Bosch: “In de ruim 20 minuten durende film wordt een schets geven van de bouwgeschiedenis en van het unieke karakter van het instrument. Stadsorganist Anton Pauw vertelt o.a. over de beroemde Vox Humana en laat ‘m horen. Gelijktijdig duiken we de orgelkas in om te kijken hoe dit bijzondere pijpje er uit ziet en hoe het wordt gestemd. Anton legt op een mooie manier uit hoe het orgel in elkaar zit en wat de mogelijkheden van dit beroemde instrument zijn. En natuurlijk is er aandacht voor dat ingrijpende folie-project door de firma Flentrop van enkele jaren geleden. Maar er is echt nog meer. Het aardige van een film is dat je dingen kunt laten zien én horen. Voor Marcella, Maria, Anton en mij was het leuk en spannend om aan deze film te werken.”

Translate »