De Grote of St.-Bavokerk in de schilderkunst

Titel: De Grote of St.-Bavokerk in de schilderkunst.
Auteur: Pieter Biesboer
Plaats & jaar van publicatie: Zwolle /Haarlem, 2023
Afmetingen & aantal pagina’s: 30 x 24 cm, 204 p
Druk & bindwijze: kleur, gebonden
Uitgever: W-Books / Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk
ISBN 978-94-625-8583-6

 39,95

Kunsthistoricus, Bavoliefhebber en voormalig conservator van het Frans Halsmuseum, Pieter Biesboer neemt met deze uitgave revanche op de beperkingen die hij opgelegd kreeg bij zijn bijdrage aan Het Grote Bavoboek. Dit resulteert nu in de uitgave van een apart boek met een nog niet vertoond aantal tekeningen en schilderijen van onze kerk. Het boek maakt duidelijk dat Haarlem, en wel speciaal ook het hoogte- en middelpunt van de stad, de majestueuze Bavokerk, voor generaties schilders een bron van inspiratie is geweest.

De auteur bewandelt in de rangschikking van een gedeelte van zijn materiaal een originele weg. Als een reiziger nadert hij de stad – de Bavo voortdurend aan de horizon. Eenmaal in de stad ziet hij vanaf allerlei plaatsen de grote kerk oprijzen. Op de Markt komt de kerk vol in beeld, en kan hij eindelijk zijn bestemming betreden en zich overgeven aan het interieur.

De integrale tekst is ook in het Engels beschikbaar achterin het boek. Het is van daaruit makkelijk de afbeeldingen erbij te vinden.

Translate »